Glutenfritt formbröd

Aktiv tid för bakning: 30 min
Tid för jäsning: 2 h
Tid i ugn: 1-1 1/2 h
Tid för vila: 5-6 h

Tips: Sätt degen på kvällen, låt jäsa i kylskåpet under natten. Grädda i ugnen på morgonen, låt vila i handduk under dagen och skär upp när du kommer hem. Går utmärkt att frysa!

Ingredienser:

Steg 1

  • 70 g linfrön
  • 200 g havregryn (glutenfria)
  • 5 dl kallt vatten

Steg 2

  • 3 dl kallt vatten
  • 15 g färsk jäst
  • 1 msk sirap
  • 2 tsk salt

Steg 3

  • 100 g rismjöl
  • 100 g bovetemjöl
  • 100 g kikärtsmjöl
  • 100 g majsmjöl
  • 30 g fiberhusk

 

Såhär gör du:

Steg 1. Mät upp linfrön, havregryn och vatten i en bunke. Rör runt lite grann, ställ åt sidan och låt svälla i ca 15 min. Under tiden förbereder du resten.

Steg 2. (Använd gärna en 3 liter bunke, minst). Smula jästen i en bunke, häll över vattnet, tillsätt sirap och salt. Blanda väl tills jästen har löst sig i vattnet. Ställ åt sidan.

Steg 3. Mät upp rismjöl, bovetemjöl, kikärtsmjöl, majsmjöl och fiberhusk, rör om och blanda väl.

Montering av samtliga ingredienser: Allt skall nu ner i samma bunke, förslagsvis i den som är störst. Bäst är om innehållet från steg 1 & 2 blandas samman först, tillsätt sedan innehållet från steg 3 under konstant omrörning.

Jäsning: Häll över degen i en oljad brödform (ca 2 liter), täck med plastfolié för bevarandet av fukt och låt jäsa 2 timmar (Alternativt i kylen över natten/dagen).

Ugn, 225 grader: Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timma. Ta ut och låt svalna under en kökshandduk. Skär inte i brödet förrän det har svalnat helt, det tar ca 5–6 timmar. Alternativt kan det stå framme längre, exempelvis över natten.

Där jag delar med mig av
100% växtbaserad, klimatsmart,
hälsosam, enkel och billig matlagning

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*