Vitamin b12

Vitamin B12 är viktigt för ett fungerande nervsystem, blodbildning och cellernas ämnesomsättning.

Vid brist kan allvarliga skador på kroppen förorsakas och samtliga med ett lågt eller obefintligt intag från kosten rekommenderas därför att ta tillskott av vitaminet.

Det finns idag en mängd berikade växtbaserade produkter med vitamin B12 men det krävs oftast stora mängder för att tillgodose dagsbehovet. Jag anser inte att dessa källor till vitamin B12 är tillförlitliga och tillräckliga.

Min rekommendation med forskningsstöd är att ta kosttillskott innehållande minst 5 ug/dag, det går även bra att ta 500-1000 ug/vecka. Flera anser att vitamin B12 inte behöver införskaffas direkt vid övergång till växtbaserad kost eftersom det kan lagras i kroppen i månader, vilket stämmer i teorin. Depåerna(lagerna) är dock sällan fyllda och tar därför slut innan dess.

BÖRJA MED KOSTTILLSKOTTEN DIREKT när du börjar utesluta animalier allt mer för att vara på den säkra sidan. Veganer och vegetarianer behöver kosttillskott av vitamin B12.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*