Istället för ägg?

Ägg är ett av de livsmedel med absolut högst koncentrationer av kolesterol men rekommenderas konstigt nog ändå till de flesta hjärtpatienter som får ett kostschema för viktnedgång. Jag tänker såhär, om en individ har hjärtproblem (ofta pga högt kolesterol) varför inte bara utesluta livsmedel som bidrar till ökad risk för hjärtkärlsjukdomar, exempelvis ägg. Bara en spontan tanke, men vad vet jag som är högskoleutbildad inom nutrition och kostvetenskap?

Jag rekommenderar alla individer att sluta konsumera ägg oavsett hjärtsjukdom eller inte. Ägg har nämligen visats i studier att öka risken för hormonella cancerformer som bröst- och prostatacancer, samt innehåller mättade fetter, kolesterol och animaliskt protein som kan främja inflammationer och ledvärk. Samt bidrar äggindustrin till 15 000 avrättningar av tuppkycklingar varje dag, helt i onödan, eftersom vi inte behöver ägg för att må bra utan snarare dessutom det motsatta.

Vad byter vi då ut ägg mot?

På smörgåsen

 • Hummus & tomat
 • Avokado & spenat
 • Jordnötssmör & banan
 • Vegopastej & smörgåsgurka

Omelette

 • Kikärtsomelett. Kolla in mitt recept här!

I bakning, ersätter 1 ägg

 • 0,5 dl kikärtsspad (aquafaba)
 • 1 msk chiafrön + 3 msk vatten
 • 1 msk krossade linfrön + 3 msk vatten
 • ½ mosad banan
 • ½ dl äpplemos

Pajstanning motsvarande 1 ägg

 • 100 g silkestofu
 • 1 dl Växtdryck + 2 msk vetemjöl/kikärtsmjöl/sojamjöl

Äggröra

 • Scrambled tofu

Spana in mina recept utan ägg

Bananpannkaka

Bananbröd

Kikärtsomelett

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*