The Magic of Grains – Bovete

Den fantastiska glutenfria örten bovete!

Bovete är faktiskt inte ett sädesslag, utan en ört. Örter känner vi ofta till i naturmedicinska sammanhang. Jag vill inte gå så långt som att påstå att bovete är en läkande ört men den har fantastiska hälsofördelar och är något vi bör tillföra i vår kost för varierat näringsintag. En av de vanligaste omtalade hälsofördelarna är tendensen bovetet har att sänka kolesterol-upptaget i kroppen, vilket är gynnsamt för att minska risken för hjärtkärlsjukdomar. För många är även den milda och snälla känslan för magen en positiv hälsofaktor och är ofta en rekommendation för alla som börjar utesluta glutenprodukter eller lider av IBS.

Bovetet är glutenfritt vilket gör örten vanligt förekommande i recept för glutenfri bakning av bröd, kakor men också matiga pajer. 

Näringsvärde
Bovete är rik på många av vitaminerna och mineralerna som veganer påstås ha svårt att få i sig via kosten. (Givetvis kommer jag med tiden reda ut alla dessa felaktiga påståenden, men jag får ta en sak i sänder.) Bovetet är i alla fall rik på B-vitaminer, järn, kalcium, magnesium och zink. Den har precis som många spannmål även en fin näringsprofil vad gäller fördelning mellan fett, kolhydrater, protein och fibrer. 

Användningsområde

 • Helt bovete kokas som tillbehör till maten
  • Ersätter exempelvis ris, bulgur & couscous
 • Boveteflingor kan användas på precis samma sätt som havregryn.
  • Bovetegröt
  • Granola
  • Knäckebröd
  • Chokladbollar
 • Bovetemjöl är ett utmärkt glutenfritt mjöl som ger en näringstäthet till bröd, bakning och pajskal. Dessvärre har den inte samma egenskaper och kan sällan bytas ut rakt av mot exempelvis vetemjöl. Recept bör alltid följas vid glutenfri bakning.
Kolla in mina recept med bovetemjöl
Glutenfritt formbröd
Bananpannkakor

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*