Sustainable weekend – Handla svenska råvaror

I rådande tid är svenskt näringsliv och belastning av sjukvården de två största frågorna som sorgligt nog och helt i onödan ställs mot varandra i samhällsdebatten. Tänk om det finns effektiva sätt för varje enskild individ att främja dessa samhällsfrågor med ett enda agerande?

Genom valet av konsumerade livsmedel!

  • Handla råvaror från din lokala gård
  • Handla svenskt!
  • Handla ekologiskt
  • Handla frukt och grönt i säsong
  • Handla svenskodlade baljväxter

Hur kan ett aktivt val av livsmedel generera en förbättring för svenskt näringsliv och minska belastningen på sjukvården?

Jo, köper du svenskodlade och svenskt producerade livsmedel bidrar du mer till den svenska ekonomin än när du väljer importerade livsmedel. Har du dessutom möjlighet att ta dig till din lokala bonde eller handla från din lokala gårdsbutik i stan stöttar du företag med generellt mindre marginaler än de stora dagligvaruhandelsföretagen (som inte verkar gå på knäna just nu ändå).

Hälsoaspekten i det hela då?

Jo, mer frukt och grönt när du handlar har en direkt effekt på din hälsa och ditt välmående. Ett ökat intag av baljväxter, frukt och grönt stärker och hjälper din kropp att hålla sig frisk, och än mer om du också väljer bort kött, ägg och feta mejerier.

Vad är det alla tjatar om att vi ska stoppa i oss för att minska risken för influensa och virus?

Vitamin C, ett av de få vitaminerna som ENDAST går att finna i frukt och grönt. I toppen på livsmedelsverkets lista av Vitamin C rika livsmedel hittar vi paprika, grönkål, brysselkål, broccoli, blomkål, rödkål, kiwi osv. Kolla inköpslistan nedan för säsong!

Helgens inköpslista

Grönsaker i säsong

Svenskt – Brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot lök, morötter, palsternacka, potatis, rotselleri, rödbetor, rödkål, vitkål. 

Europeiskt – Aubergine, blomkål, broccoli, fänkål, mangold, paprika, spenat. 

Frukt i säsong

Svenskt – Äpple, päron

Europeiskt – Apelsin, citron, kiwi 

Ut i det fina värdet och njut av en promenad till affären! Stort lycka till med ditt klimatsmarta, svenskt näringslivsstöttande och hälsosamma helginköp 😀

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*