Byt ut kyckling mot…

Varför bör du byta kyckling mot vego-alternativ?
HÄLSA
  • Kyckling innehåller kolesterol, kolesterol har ett direkt samband med hjärtkärlsjukdomar och ett minskat intag rekommenderas till samtliga hjärtpatienter. Växtbaserade produkter innehåller 0% kolesterol.
  • Kyckling innehåller 0% fibrer. Växtbaserade alternativ innehåller massor av fibrer (olika mycket beroende på ersättningsprodukt, självklart).
  • Animaliskt protein och fett ökar inflammationer i kroppen. Växtbaserade livsmedel som linser och bönor minskar inflammationer i kroppen genom sitt höga värde av antioxidanter, vitaminer och mineraler.
  • Kycklingindustrin är en stor bidragande faktor till antibiotikaresistensen globalt (individuell, nationell och global hälsoaspekt). Växtbaserade produkter har 0% effekt på antibiotika användandet.
  • Växtbaserade alternativ till protein är enklare för kroppen att hantera “för stora” mängder av och sliter inte lika mycket på dina njurar. Kyckling är en effektiv proteinkälla för de som äter små volymer mat, men inte för den som tränar mycket och närmar sig 3000 kcal/dag. För mycket protein skadar dina njurar! 
ETIK – VARNING FÖR EN OBEKVÄM SANNING!
Statistik från jordbruksverket (2020) visar att vi i Sverige år 2019 dödade 103 450 000 kycklingar på våra slakterier runt om i landet. Till statistiken räknas endast slakt för humankonsumtion och alla kycklingar som dör i fabrikerna av sjukdomar, skador och svält är inte inräknade. 
Precis som majoriteten av djurindustrin är djuren (produkterna) inte sedda som individer utan som produkter/tillgångar och avel för ökad lönsamhet är något industrin arbetar aktivt med. En kyckling i dagens industri är betydligt  mer lönsam än för ett 10-tal år sedan. Vem betalar då priser? Jo det gör kycklingarna med kroppsstorlekar oproportionerliga till sina smala ben vilket leder till svårigheter att gå, värk i kroppen, benbrott och då ofta även till döden eftersom de inte kan ta sig till mat och vatten i uppfödningslokalerna. 
Vill du se kycklingarnas verklighet?
JA, så farligt kan det väl inte vara. Sverige har den bästa djurhållningen i världen, eller?
JA, men jag kommer inte tro på något jag ser. Det är garanterat bara vegan-propaganda.
NEJ, men eftersom jag äter kyckling är det mitt ansvar att veta vad jag bidar till.
Se till att kolla på allt material och bestäm sedan om det är värt att fortsätta konsumera kyckling nu när du besitter denna nya kunskap om etik och hälsa!
För dig som har fattat beslutet att minska eller byta ut kycklingen helt, här har du några bra ersättningsalternativ. 
Byt kyckling mot
– Kikärtor
– Stora vita bönor
– Tofu
– Temphe
– Torkade sojabitar
– Anammas vegobitar
Hälsans kök filébitar 
– Oumph!
Test hemma att på egen hand att ta en av din paradrätter med kyckling och byt ut med någon av ovannämnda alternativ. Skriv gärna i kommentarerna och fråga vilket byte till just din rätt jag hade rekommenderat om du har idétorka. 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*