Mjölkprodukternas klimatpåverkan

Bild 1. Diagrammet visar hur stort klimatavtryck varje enskilt livsmedel har i kg koldioxidekvivalenter / kg livsmedel .
Bild 2. Diagrammet visar klimatpåverkan från mejeriprodukter vs växtbaserade alternativ per år /invånare. (Baserat på jordbruksverkets konsumtionssiffror av mjölkprodukter (2019), samma volymer är beräknad för växtbaserade alternativ).
Viktigt information för en hållbar storhandling i helgen!
Varje livsmedel har olika klimatavtryck beroende på hur de odlas/produceras, tillverkas, lagras/förvaras, förpackas och transporteras.
Mjölkens historiska betydelse för Sverige
Mejerier är känt sedan länge vara en resursineffektiv källa till energi, däremot har den varit en viktigt källa till näring. Det finns en rad viktiga näringsämnen i mjölk som kunde vara svårt att tillgodose sig från växtbaserade alternativ förr i Sverige. Mjölken har därav blivit en central del av svenskarnas kosthållning och matvanor, och vanor är svåra att bryta, så är det bara.
Det betyder däremot inte att vi som besitter denna kunskap inte borde försöka vårt allra bästa att byta mjölken mot växtbaserade mer hållbara alternativ! 
Fram till idag har jordbruket utvecklats både i Sverige och globalt, på gott och ont vilket tillåter oss att välja mellan betydligt fler livsmedel och råvaror än vad vi hade att välja på för bara ett 10-tal år sedan. Vi har framförallt bättre teknik och redskap för att kunna lagra och förvara maten vilket tillåter oss att äta de flesta växtbaserade produkter året om. I takt med att de växtbaserade och energieffektiva livsmedlen blir allt vanligare på marknaden blir valet att välja vego också betydligt enklare. Våga ta steget, testa en ny produkt i helgen! Men var beredd och inställd på att smaken är annorlunda.  Syftet är inte att produkterna skall smaka samma, utan det är ett alternativ för alla som långsamt vill bryta sina gamla vanor med liknande produkter och samma användningsområden.
Mjölkens klimatpåverkan
Bild 1. Diagrammet visar hur stort klimatavtryck varje enskilt livsmedel har i kg koldioxidekvivalenter / kg livsmedel . I tabellen framgår det att mjölk har en nio gånger så stor klimatpåverkan är ett växtbaserat alternativ ex, havredryck, samt att ost och smör är riktiga klimatbovar.
Bild 2. Diagrammet visar klimatpåverkan från mejeriprodukter vs växtbaserade alternativ per år /invånare. (Baserat på jordbruksverkets konsumtionssiffror av mjölkprodukter (2019), samma volymer är beräknad för växtbaserade alternativ). Här är stapeln för mjölk betydligt högre än tidigare bild eftersom vi konsumerar detta livsmedel i stora volymer. Precis som på bild 1 visar även bild 2 hur enorm påverkan osten har på vårt klimatavtryck.
Äter du vegetariskt av klimatmässiga skäl och har bytt ut köttet mot osten vill jag med mitt blogginlägg uppmärksamma att även detta livsmedel bidrar till höga koldioxidutsläpp. Växtbaserade produkter som tofu, hummus, linser, bönor eller vego-ost är definitivt att föredra för klimatet.
En annan väldigt relevant punkt att nämna när vi pratar mejerier vs växtbaserade alternativ är, hållbarhet ur ett svinn-perspektiv. De flesta växtdrycker som havre, soja, mandel, kokos mm har upp till ett år i hållbarhet och även oöppnade kylvaror håller allt mellan ett par månader till minst ett halvår. Här finns det många kronor att spara och mycket mat att rädda. Svinn är en av de största miljöbovarna vi har i världen. 
Lycka till med att ta till vara på ännu ett super tips för en hållbar livsstil ;D
Tips på mina favoritprodukter, jag utmanar er att testa minst en ny produkt om ni går och handlar i helgen, eller varför inte alla!?
  • Ikaffe – Ersätter mjölk
  • Planti soygurt (finns i flera smaker) – Ersätter yoghurt
  • Planti havregrädde – Ersätter matlagningsgrädde
  • Violife mature cheddar – Ersätter hyvelbar och riven ost
  • Garant Vegogott/ Naturli vegan bredbart – Ersätter smöret på mackan
  • Naturli vegan block – Ersätter smör vid bakning

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*