Den svenska gula ärtan

Hur mycket kostar ärtan?
1 kg gula ärtor av denna sort kostar 14–19 kr. Det betyder att receptet på min ärtsoppa (som du hittar här) och en middag för fyra landar på ett så lågt pris som 4–5 kr /portion, totalt under 20 kr!
Det finaste med receptet är att det inte heller är på bekostnad av varken näringsinnehåll eller näringstäthet. En portion har ett näringsvärde av 540 kcal, 15 g fett varav (1.3 g omega 3), 72 g kolhydrater, 36 g fiber, 28 g protein & en rad vitaminer och mineraler. Det är med andra ord en hälsomåltid delux.
Historia
Gula ärtor är en av de mest traditionella grödorna vi odlar i Sverige. Den gula ärtan har ett unikt svenskt ursprung och har odlats sedan en lång tid tillbaka. Främst har den odlats och använts till den klassiska gula ärtsoppan som är känd som svensk husmanskost och ”fattigmat”. Den är dock idag otroligt underskattad och har ett olyckligt rykte som jag gärna vill hjälpa till att förändra till det bättre.
Användningsområden
Gula ärtor har en rad bra användningsområden och kan ofta ersätta kikärtor, bönor och linser i t.ex. hummus eller vegetariska biffar.        
Kikärtor går utmärkt att använda i grytor, soppor eller rosta precis som kikärtan och använda som snacks eller salladstopping.
Ytterligare ett tips är att odla ärtskott i fönstret som kan lyxa till din sallad under vinterhalvåret, eller varför inte toppa maten med en sprudlande grön färgklick 😀
Så mycket pengar sparar du på att odla egna ärtskott
50 g torra gula ärtor ger ca 125 g ärtskott x 2 eller x3 beroende på hur många skördar du får ut av samma ärta. (skotten växter till sig och kan skördas igen). Räknar vi lågt blir det med andra ord ca 250 g ärtskott av 50 g torra ärtor. 50 g torra ärtor kostar ca 70–90 öre. Kilopriset på ärtskott odlade hemma själv landar alltså någonstans mellan 2,8–3,6 kr/ kg.
Skulle du istället köpa ärtskott eller någon annan sallad i butik för den delen brukar bladsallad kosta mellan 150 – 300 kr /kg. Skillnaden mellan ett kilopris på sallad av 3 kr och 225 kr är helt fantastiskt.
Själv har jag följt detta tips för min odling. Följ länken här 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*