Vegetarisk ärtsoppa

Tillagningstid: 24 h blötläggning + 1 h koktid.

Portioner: 4

Ingredienser:

  • 500 g torkade gula ärtor
  • 4 msk rapsolja
  • 1 msk grönsaksfond
  • 1 msk franska kryddor
  • 1 tsk salt

Gör såhär:

Dag 1.

  1. Ta fram en stor bunke/kastrull, blötlägg ärtorna i minst 1 liter vatten (ärtorna absorberar mycket vatten, viktigt att täcka dem ordentligt).

Dag 2.

  1. Häll av blötläggningsvattnet och de blötlagda ärtorna i ett durkslag och skölj ordentligt.
  2. Fyll kastrullen med de gula ärtorna och täck med nytt vatten, ca 1 liter.
  3. Koka på låg värme under lock i ca 1 tim.
  4. Ta fram durkslaget igen och en bunke, häll av kokvattnet ner i bunken för att spara det. Mixa ärtorna med en stavmixer i kastrullen och späd sedan med det sparade vattnet till önskad konsistens. 
  5. Först nu adderar du kryddorna, fonden, oljan och låter soppan koka upp en sista gång innan servering. 

Där jag delar med mig av
100% växtbaserad, klimatsmart,
hälsosam, enkel och billig matlagning

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*