Säsongsguide – April

Varför ska vi handla i säsong?
  • Mer ”naturlig” produktion
  • Bättre kvalitet
  • Godare
  • Hälsofrämjande
  • Billigare
  • Mindre klimatpåverkan
  • Stöttar svensk livsmedelsproduktion

Att handla efter säsong bidrar till att råvarorna håller en bättre kvalité och smakar mer. Aromerna på grönsakerna utvecklas och förhöjs när mognaden får ske i sin naturliga takt utan stress och mognadsmedel. Näringsinnehållet på råvaror som odlas naturligt efter sin säsong innebär också en ökad tendens till näringstäthet. Grödorna hinner absorbera mer av solens strålar och kan på det sättet tillgodogöra sig mer energi och binda det i grönsakerna som vi sedan planerar att äta.

Säsongsbaserad mat är bra för plånboken eftersom det finns ett större tillfälligt utbud och priserna blir där med mer förmånliga för konsumenten.

Klimatpåverkan minskar med säsongsbetonad mat, dels minskar importen och vi stödjer våra lokala bönder. Sverige har en relativt klimatsmart livsmedelsproduktion och handlar vi efter säsong odlas mer av grödorna som är anpassade till de rådande klimatförhållandena och mindre växthus och ”konstgjord” odling kommer att bedrivas.

Lika så när vi väljer importerade råvaror är det viktigt att handla efter säsong, på samma grunder som med svensk konsumtion, exklusive transporten vid import.

Säsongsguide – Frukt & Grönt

Sverige

Europa

Vitkål

Rödkål

Gul lök

Röd lök

Purjolök

Potatis

Morot

Palsternacka

Jordärtskocka

Kålrabbi

Rotselleri

Persiljerot

Svartrot

Rädisor

Rödbeta

Rabarber

Blomkål

Broccoli

Citrusfrukter

Kiwi

Mangold

Spenat

Paprika

Gurka

Tomat

Aubergine

Fänkål

.

.

.

.

.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*