Morotskakabollar

Morotskaka är en av de smaker i bakverksväg jag uppskattar allra mest. Sedan jag uteslöt gluten ur min kost och introducerade en växtbaserad diet har det inte blivit mycket av det. Jag tycker det är svårt att få till den där riktigt fluffiga och saftiga morotskakan när framförallt gluten inte längre är med i spelet (älskar inte tanken att köpa färdig glutenfri mix).

Min nya kärlek i livet när det kommer till bakingredienser är havre! Havre har en otroligt fin och söt smak som passar utmärkt i bakning, dessvärre har jag ännu inte hittat rätt när det kommer till mjuka kakor. Tills jag gör det är havre i raw food min räddning!

Här kommer ett recept på min guilt free version av morotskaka, alla ingredienser bidrar på något sätt till att främja hälsan och är det perfekta mellanmålet eller ett toppenalternativ som den söta ”kakan” till fikastunden. (Nu undrar ni säkert hur vaniljsocker bidrar till att främja hälsan, det är helt enkelt den psykiska hälsan som främjas genom att kunna njuta i kropp och själ samtidigt)

 

Portioner: 20 st mini / 10 st ”lagom”

 

Ingredienser

 • 1 dl kokosflingor
 • 2 dl havregryn (glutenfria)
 • 10 st färska dadlar
 • 100 g morot
 • 1 tsk kanel
 • 1/2 tsk kardemumma
 • 1/2 tsk vaniljsocker
 • (+ 1 dl kokos till rullning)

Gör såhär:

 1. Kärna ur dadlarna. Riv moroten fint.
 2. Ta fram en matberedare och tillsätt samtliga ingredienser.
 3. Mixa tills allt blandats väl och massan är mjuk.
 4. Häll upp kokos till rullningen i en skål.
 5. Ta fram ett fat, kavla upp ärmarna och börja det kladdiga arbetet med att rulla degen till morotskakabollar 🌱🥕🥥
 6. Ställ i frysen. (Kan i teorin förvaras flera veckor om de är i en tätt försluten burk.) Haha fast oddsen att de klarar sig mer än ett par dagar är dock inte till deras fördel, i praktiken 😂.

Det bästa av allt med kakan är såklart dock att den låter alla kunna smaka! Inga allergener. Perfekt att ta med till jobbet/skolan/släktkalaset/osv och vara räddaren i nöden för alla som brukar hamna utanför i fikasammanhang 😀

Där jag delar med mig av
100% växtbaserad, klimatsmart,
hälsosam, enkel och billig matlagning

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*