Äggfri bakning

Istället för ägg i bakning!

Högtidstider firas i Sverige traditionellt med lunchbufféer, middagar och fikastunder med familj och vänner. All planering tenderar att kretsa kring mat, vad som skall ätas och att det skall passa och finnas alternativ till alla.

Idag är det allt fler som avstår att äta ägg av en rad olika anledningar som allergier, hälsoskäl (kolesterol, inflammationer mm) samt av etiska skäl (miljö, djurrätt mm). Ägget är med andra ord ett livsmedel som i flera familjer och tillställningar inte alltid passar alla gästerna. Istället för att göra olika rätter till era gäster med hänsyn till nämnda orsaker är mitt bästa tips för ett bra värdskap att anpassa receptet så alla kan äta från samma mat/dessert (det ökar känslan av tillhörighet, acceptans och gemenskap med gruppen).

Här kommer en rad olika supertips på vad du kan byta ut ägget mot!

Det finns en rad olika ersättningar till ägg när det skall bakas och alla ger lite olika resultat beroende på deras olika egenskaper. Jag har därför delat upp det under mjuka kakor, maräng och pajstanning.

Mjuka kakor (tårtor / muffins / brownies / kladdkakor)

  • 45 ml kikärtsspad ersätter 1 st ägg
  • 1 msk chiafrön + 3 msk vatten ersätter 1 ägg
  • 1 msk krossade linfrön + 3 msk vatten ersätter 1 ägg
  • ½ banan ersätter 1 ägg
  • ½ dl äppelmos + ½ tsk bakpulver ersätter 1 ägg

”Äggstanning” till matpaj

  • 2 msk kikärtsmjöl + 2 dl växtdryck ersätter 2 ägg
  • 2 msk vetemjöl + 2 dl växtdryck ersätter 2 ägg (ej glutenfritt)
  • 100 g silkestofu + 1 dl växtdryck ersätter 2 ägg

Maräng

  • 45 ml kikärtsspad ersätter 1 ägg

Det brukar funka fint att ersätta ingredienserna rakt av i recepten. Står det att ägg och socker skall vispas, vispa då istället exempelvis chiaägget och sockret.  

Stort lycka till! Det här kommer du klara galant och dina gäster kommer verkligen uppskatta den extra tiden du har tagit dig att för att lära dig baka något nytt för deras skull.

Där jag delar med mig av
100% växtbaserad, klimatsmart,
hälsosam, enkel och billig matlagning

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*