En hälsosam Granola

En hälsosam granola

Vegan – Glutenfri – Utan olja – Utan tillsatt socker

Tillagningstid: 40 min
Portioner: 20

Ingredienser

  • 150 g dadlar
  • 100 g nötsmör *
  • 250 g havregryn **
  • 150 g blandade nötter *
  • 2 dl torkad frukt (russin, persika, tranbär, ingefära)
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl linfrön
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk kardemumma
  • ½ tsk salt

Tillagning

  1. Ugn 150 grader
  2. Mixa dadlar, nötsmöret och ½ dl vatten med en stavmixer till en krämig smet.
  3. Tillsätt därefter alla ingredienser I en stor bunke och blanda väl.
  4. Fördela granolamixen över ett bakplåtspapper och tryck till.
  5. Ugnsbaka i 30 min eller tills gyllene färg. (Rör om 1–2 gånger under gräddningen).
  6. Låt granolan svalna och förvara sedan i en lufttät behållare.

*Vid allergi kan nötter bytas mot fröer och nötsmör bytas till frösmör, ex tahini.

**Använd glutenfria havregryn vid glutenintolerans


Tips

Torkade dadlar går utmärkt att använda om de först blötläggs minst 1 timma.

Variationen av detta recept är oändlig, byt nötter, fröer, torkad frukt så länge proportionerna är någorlunda dem samma.

Håller i skafferiet i minst 2 veckor!


Näringsvärde /1 portion

Energi          

175 kcal

Kolhydrater

17 g

Fiber

6 g

Fett

10 g

Mättat

2,5 g

Enkelomättat

5 g

Fleromättat

2,5 g

Protein

5 g

Där jag delar med mig av
100% växtbaserad, klimatsmart,
hälsosam, enkel och billig matlagning

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*