Ratatouille

Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksgryta som generellt serveras som ett tillbehör, men som jag liksom många andra uppskattar att servera som självaste huvudrätten. 

Ratatouille är 100% växtbaserad i sitt original och kan enkelt varieras för nya smakupplevelser, olika grönsaker i grytan, olika tillbehör eller olika kryddningar. 

I veckan lagade jag receptet vid två tillfällen, där jag ena gången serverade Ratatoullie med glutenfri spagetti (mer som en tomatsås) och andra gången med ugnsrostad potatis, samt att jag andra gången adderade 1 dl röda linser i grytan för ökad mättnadskänsla och proteinmängd. 

Ratatoullie a lá Johanna

Tillagningstid: 60 min
Ugn: 225 grader (grilleffekt)

Ingredienser

  • ½ dl olivolja
  • 1 aubergin
  • 1 zucchini
  • 1 paprika
  • 1 rödlök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk oregano
  • 1 msk torkad timjan
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 tsk salt
  • ½ dl tomatpuré
  • 400 ml krossade tomater
  • 400 ml vatten
  • Färsk timjan

Tillagning

  1. Skär aubergin, zucchini och paprika i stora bitar och lägg på en ugnsplåt ringla över hälften av olivoljan och saltet.
  2. Ställ in i ugnen 20–30 min på grilleffekt, öppna och vänd på grönsakerna efter behov
  3. Under tiden grovhackar du rödlök och vitlök. Fräs lök och vitlök i en stor gryta i resterande olja i ca 10 min, på medelvärme. 
  4. Addera därefter resterande ingredienser (utom färsk timjan) ner i grytan.
  5. Låt koka med lock tills grönsakerna är klara i ugnen.
  6. Tillsätt därefter de ugnsgrillande grönsakerna, finhackad färsk timjan, rör om och låt koka några extra minuter.

Servera med pasta (glutenfri vid behov), ugnsrostad potatis, råris, bovete, quinoa… Typ ptecis vad som helst, toppa med färsk timjan vid servering, ät och njut!!

Där jag delar med mig av
100% växtbaserad, klimatsmart,
hälsosam, enkel och billig matlagning

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*