Veganska recept till midsommar

En vegansk midsommar

Midsommarrecept som funkar för ALLA. Glutenfria och veganska recept till midsommar.

Imorgon är det midsommar och precis som vid alla högtider samlas vi människor kring matbordet. Högtider och traditioner är ofta starkt förknippade till specifika maträtter och måltidsförfaranden. Att bryta sig från normen som allätare och ge sig ut i veganspåret är därför i många avseenden utmanande, både rent praktiskt men också socialt. Att vara vegan är inte i alla sammanhang socialt accepterat och framförallt är det ibland svårt att möta gamla mattraditioner vid middagsbordet med de ”nya” veganska.

JAG GER DIG DÄRFÖR FEM RECEPT TILL MORGONDAGEN som både allätare och veganer kan uppskatta, med ett tydligt midsommartema.

Utöver dessa underbara recept med fina somriga smaker kan en härligt stor sallad, bröd, vegosmör och färskpotatis serveras för en komplett midsommarbuffé.

INNEHÅLL
Auberginesill (grundsats)
Vegansk majonnäs
Limesill
Curryröra
Tofuskagen
Fetaost- & purjolökspaj
Somriga minimuffins

Limesill

Tillagningstid: 10 min
Portioner: 6
Vegansk – Glutenfri – Nötfri

Ingredienser

1 sats auberginesill

1,5 dl vegansk creme fraiche

0,5 dl vegansk majonnäs

1/2 st lime

5 cm purjolök (blast)

Smaka av med salt

Tillagning

  1. Tillsätt creme fraîche, majonnäs, limeskal och limesaft i en skål.
  2. Finstrimla en bit purjolöksblast, vänd ner tillsammans med 1 sats auberginesill.
  3. Smaka av med salt.

CURRYRÖRA

Tillagningstid: 30 + 10 min
Portioner: 6
Ugn: 200 grader
Vegansk – Glutenfri – Nötfri

Ingredienser

200 g tofu 

230 g kikärtor

1 msk gul curry

1 tsk gurkmeja

1 tsk rapsolja

1 tsk salt



1,5 dl vegansk creme fraiche

0,5 dl vegansk majonnäs

2 tsk gul curry

1/2 tsk gurkmeja

1/2 tsk lökpulver

1/2 tsk vitlökspulver

Smaka av med salt

Tillagning

  1. Sätt på ugnen
  2. Skär tofu i kuber. Lägg på en ugnsplåt tillsammans med kikärtor, 1 msk curry, 1 tsk gurkmeja, salt och olja.
  3. Ugnsbaka i ca 20 min.
  4. Blanda ihop övriga ingredienser i en stor skål och ställ åt sidan och invänta att det som ugnsbakat är klart och har svalnat.
  5. Vänd ner tofu och kikärtor, ställ kallt och låt dra innan servering.

TOFUSKAGEN

Tillagningstid: 20 + 10 min
Portioner: 6
Vegansk – Glutenfri – Nötfri

Ingredienser

200 g tofu 

1/2 rödlök

1 msk gul curry

1 dl vegansk creme fraiche

1 dl vegansk majonnäs

1 msk pepparrot

1/2 kruka dill

1/2 citron, saft

1 burk tångkaviar

Smaka av med salt

Tillagning

  1. Skär tofu i kuber, stek i olja på låg värme tills gyllenbrun.
  2. Finhacka rödlök och dill.
  3. Ta fram en stor skål och tillsätt samtliga ingredienser i väntan på att tofun svalnar.
  4. Vänd sist ner tofun och låt röran dra i kylen tills servering.

FETAOST- & PURJOLÖKSPAJ

Tillagningstid: 60 min
Portioner: 4
Ugn: 200 grader
Vegansk – Glutenfri – Sojafri – Nötfri

Ingredienser

3 dl kikärtsmjöl

100 g mjölkfritt margarin

1 tsk salt



1/2 purjolök

1 paprika

50 g soltorkade tomater

2 dl havredryck

1 dl kikärtsmjöl

100 g vegansk fetaost

1 tsk lökpulver

2 tsk salt

1/2 tsk peppar

Tillagning

  1. Blanda samtliga ingredienser till pajskalet.
  2. Ställ kallt 10 min, inplastat.
  3. Tryck sedan ut i en pajform.
  1. Finstrimla purjolök och soltorkade tomater, skär paprika i kuber.
  2. Stek purjolök och paprika tills mjuk i mjölkfritt margarin.
  3. Strö över kikärtsmjöl och tillsätt sedan havredryck och de soltorkade tomaterna.
  4. Smula ner hälften av fetaosten i stekpanna och spara resten till topping.
  5. Fyll till sist pajformen med innehållet från stekpannan.
  6. Grädda i ugn i ca 30 min.
  7. Låt pajen svalna något innan resterande fetaost smulas över.

Låt svalna ytterligare så att pajen hinner sätta sig innan servering. Pajen passar perfekt att förbereda och servera kall.

SOMRIGA MINIMUFFINS

Tillagningstid: 20 min
Portioner: 12 muffins
Ugn: 200 grader
Vegansk – Glutenfri – Sojafri – Nötfri

Ingredienser

250 g havregryn (glutenfria)

75 g potatismjöl

1 dl råsocker

3 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

100 g mjölkfritt margarin

1 dl kikärtsspad

1 citron (saft + skal)

1 dl havregrädde (visp)

100 g jordgubbar

Tillagning

  1. Tillsätt alla torra ingredienser i en matberedare med mixerblad och mixa några minuter (stavmixer funkar också).
  2. Smält margarinet.
  3. Finriv en citron och pressa ut saften.
  4. Tillsätt sedan kikärtsspad, citronskal, citronsaft och margarin ner i matberedaren. Mixa några minuter till.
  5. Fyll upp smeten i 12 st muffins formar. Grädda i mitten av ugnen i 10 min.
  6. Ta ut, låt svalna.
  7. Vispa upp havregrädde (ca 5-10 min) och dela jordgubbarna.
  8. När muffinsen svalnat är det bara till att dekorera med havregrädde och jordgubbar.

Där jag delar med mig av
100% växtbaserad, klimatsmart,
hälsosam, enkel och billig matlagning

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*