fbpx

VINSTERNA MED EN VÄXTBASERAD KOST

Att övergå till en växtbaserad kost har många fantastiska fördelar

Kostrådgivning är för dig som önskar återta kontroll över din hälsa. Lider du av övervikt, undervikt, typ-2 diabetes, högt blodtryck eller högt kolesterol? Kontakta mig om du är redo för en förändring.

Syftet med tjänsten är att genom enkla medel och små justeringar i kosten hjälpa dig nå hälsosamma och långsiktigt hållbara resultat. Kostanalysen innebär en utvärdering av dina… 

Behöver du hjälp att rensa ut gamla vanorna ur skafferi och kylskåp? Önskar du samtidigt tips om mer hållbara och hälsosamma alternativ? Då är denna tjänsten det perfekta valet för dig!

Omställningen från en blandkost till en växtbaserad kost kan för många kännas komplicerat och tidskrävande. Tjänsten är utformad för att underlätta den vardagliga omställningen genom…

pexels-photo-3423860

Omställningen från en blandkost till en växtbaserad kost kan för många kännas komplicerat och tidskrävande. Tjänsten är utformad för att underlätta den vardagliga omställningen…

Är ni ett företag eller en grupp privatpersoner som önskar en generell genomgång om hälsa, växtbaserad kost och hållbarhet är jag föreläsaren för er! Med mitt brinnande intresse för…

hälsa

En växtbaserad kost minskar risken för hjärtkärlsjukdomar, stroke, övervikt, fetma, typ-2 diabetes och vissa cancerformer.

Hälsoförmånerna kommer från sitt rikliga innehåll av vatten, fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Utöver det näringsrika innehållet innebär en växtbaserad kost dessutom exkludering av de livsmedel som kan vara till skada för kroppen, så som animaliska fetter och proteiner från främst kött, ägg och feta mejeriprodukter.

Oavsett vilka förändringar du är redo att göra idag visar forskningen att ett ökat intag från växtriket är hälsosamt för hela världens befolkning. World Health Organisation anser att en 100% växtbaserad kost är hälsosam för alla olika stadier i livet. Vilket inkluderar spädbarn, ungdomar, gravida, ammande och äldre.

KLIMAT

En hållbar kost kan komponeras på flertalet sätt och ser olika ut beroende på var man befinner sig i världen. Generellt är en växtbaserad kost med ekologiska och lokalt producerade livsmedel dock alltid de bästa alternativen. Animaliska livsmedel är i forskning kända för sin ineffektiva resursanvändning, sina höga koldioxidutsläpp och läckage av övriga miljöförstörande ämnen.

Med en övervägande växtbaserad livsmedelsproduktion ökar chanserna för en framtida hälsa för allt liv och planeten. Utan en frisk och välmående planet har mänskligheten inga goda förutsättningar att erhålla hälsa. Klimatet visar återkommande prov på destruktiva förändringar och en allt mer utmanande miljö att leva i för nästkommande generationer. Tillsammans kan vi bromsa förändringarna och i en framtid eventuellt till och med reparera en del av skadorna, men för det krävs ett kollektivt ansvarstagande. En omställning till en växtbaserad kost är enligt forskning den mest effektiva förändringen en individ kan göra för klimatet. 

Ekonomi

Minskade utgifter

En växtbaserad kost har potential att minska dina måndagsutgifter markant. Kött, fisk, mejeriprodukter och ägg är dyra proteinkällor i förhållande till de vegetariska alternativen baljväxter, tofu och fröer. På min blogg uppdaterar jag regelbundet under #sparadkrona och delar med mig av spartips en växtbaserad kost kan innebära i praktiken.

Ökad inkomst

Utöver minskade utgifter kan en hälsosam växtbaserad kost även generera högre inkomst. Förbättrad hälsa innebär ökad fysisk kapacitet, högre närvaro på jobbet och mer ork att lägga tid i vardagen och minska stressade quickfix lösningar som ofta leder till onödiga utgifter och kostnader. En god hälsa genererar mer tid och ork. Tid är pengar. Simpel ekvation.

Etik

Djurperspektiv

Ur ett etiskt perspektiv finns det få omständigheter som rättfärdigar att äta animaliska produkter. I det svenska moderna samhället finns mer än tillräckliga resurser för att vi alla skall kunna leva och må bra utan dödandet av djur. Konsekvenserna av att konsumera kött, fisk, mjölk, ost och ägg leder uteslutande till utnyttjandet av djur i from av tvångsinseminering, trängsel, sexuellt utnyttjande, misshandel/misskötsel och slakt. Ekologiska animaliska produkter har generellt något större ytor att vistas på och kvalitetsfoder men i slutändan är det ändå samma slaktfabriker djuren skickas till.

Humanperspektiv

Etiken kring en växtbaserad kost vs en animalisk kost kan även ur ett resursperspektiv direkt påverka människlig faktor. Vi producerar mer mat idag än vad vi kan konsumera men fördelningen av resurserna i världen är snedfördelade. Växtbaserade livsmedel kräver mindre markyta i förhållande till vad de genererar i matvolymer. De är mer effektiva att lagra, transportera och mindre svinn genereras i produktionsledet. För att mätta världens befolkning är en allt mer växtbaserad kost den mest effektiva vägen att